Климатик или климатроник

Това е основната система и бъдещето на всяка кола-системата, която поддържа колата ви топла през зимата и хладна през лятото.

Air conditioning или климатик

Това добавя възможността да охлажда вентилирания въздух под температурата на околната среда. Той работи като циркулира хладилен флуид през компресор и изпарител, за да изсмуква топлинната енергия от въздуха, влизащ в кабината.


Климатикът в автомобилите обикновено може да бъде настроен на една температура в цялата кола. След това пътниците в кабината могат да зададат скоростта на вентилатора и степента на охлаждане, което от своя страна определя температурата вътре в автомобила. Обикновено просто избирате дали искате да е по-хладно или по-горещо, отколкото е в момента, вместо да избирате определена температура.

Climate control или климатроник

Климатичният контрол отива една стъпка по-напред, като използва допълнителни сензори и компютър, за да позволи по-прецизно управление на температурата в кабината. Основното е, че системата е по-лесна за използване от климатика, защото пътниците в автомобила могат да задават желаната температура.


Правейки това, вместо да се занимава с конкретни настройки на климатика, пътниците не трябва да мислят за това колко топло или студено искат – вместо това позволяват на компютъра да решава вместо тях. След като системата достигне желаната температура, тя се изключва, за да я поддържа.

Много системи за контрол на климата също позволяват на пътниците да определят собствените си лични температури. Те обикновено се наричат ​​двузонни (за лявата и дясната страна) или тризонни (леви и десни пътници отпред и отзад). Така че, няма повече битки за фамилни спорове за температура!